Import. Consemn in vama.

import

Masuri administrative in caz de import de marfuri

Drepturile de proprietate intelectuala, odata inregistrate, pot fi aparate prin luarea unor masuri de natura administrativa. Principalul motiv pentru care se solicita protectia juridica este ca alte persoane sa nu poata copia marca, desenul sau modelul ce apartine titularului si deci sa nu beneficieze pe nedrept de publicitatea facuta si eventual de renumele dobandit. In situatia in care produsele vin pe cale de import, titularul dreptului poate beneficia de sprijinul autoritatilor locale.

Importator exclusiv

Pentru a asigura exclusivitatea in teritoriu a unui produs (fie ca vorbim de teritoriul unei singure tari sau de intreg teritoriul Uniunii Europene), titularii trebuie sa solicite autoritatilor vamale competente sa stopeze intrarea in teritoriu a produselor contrafacute, prin retinerea lor la vama si ulterior prin distrugerea acestora.

consemn in vama

 Consemn in vama

Daca sunteti titularul unui drept de proprietate industriala si doriti sa il protejati prin interzicerea importului de marfuri contrafacute, trebuie sa notificati autoritatea vamala competenta. Aceasta masura este utila atat pentru cei care doresc sa fie importatori (exclusivi) cat si pentru cei care sunt detinatori de drepturi de proprietate industriala (titulari sau detinatori de licente).

Marfuri de import si drepturi de proprietate intelectuala

MagooAdvisor va poate reprezenta in relatia cu autoritatile vamale, intocmind pentru dvs. formularele necesare si putand fi desemnata ca persoana de contact pentru instiintarile cu caracter juridic.  Notificarile emise de catre autoritatile vamale au termen de raspuns de cateva zile, astfel incat la momentul primirii unei astfel de notificari, timpul este crucial pentru a inspecta produsele si pentru a formula o actiune in justitie civila sau penala, in deplina cunostinta de cauza.  In cazul in care titularul nu are desemnat un consilier in proprietate industriala din timp, aceste demersuri vor fi mult mai dificile si deci mult mai costisitoare.

 

monitorizare

Sunteti IMPORTATOR de produse (din afara UE)? Iata ce trebuie sa stiti:

Exista riscul ca o persoana sa aduca intr-un anumit teritoriu produse contrafacute (care copiaza alte produse), fara a sti acest lucru – produse care vor fi oprite la vama si in cele din urma distruse.

  1. Ca importator (persoana care aduce un produs din afara Uniunii Europene intr-unul din statele Uniunii Europene, pentru a-l pune in circulatie / pentru a il comercializa/ distribui) este recomandat sa solicitati producatorului un certificat sau o declaratie care atesta calitatea sa de producator al acelui produs si din care rezulta titularul drepturilor de proprietate industriala asupra produsului;

2. Asigurati-va ca sunteti detinatorul drepturilor de proprietate industriala in tara in care puneti in circulatie produsul (prin inregistrare si/sau obtinerea de licente exclusive/non-exclusive);

3. De asemenea, tot ca o masura prealabila, efectuati o cercetare documentara pentru a verifica daca dreptul respectiv de proprietate industriala (marca, desen-model, inventie) este deja inregistrat pe teritoriul respectiv de catre o alta persoana.

4. Apelati la un consilier de proprietate industriala, pentru a beneficia de consultanta specializata.

Social