Cea mai mare revolutie a internetului este in desfasurare! Asigura-te ca ti-ai protejat marcile.

“Se intampla! Este cea mai mare revolutie a internetului de la aparitia sa” a afirmat presedintele Diviziei Generic Domains a ICANN atunci cand a descris implementarea noului program gTLD (generic Top-Level Domains) de catre ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Noul program va avea ca finalitate o expansiune a extensiilor de domeniu disponibile cum sunt .COM, .NET, .ORG. Astfel, din lista initiala de 22 de astfel de extensii cu care ne-am obisnuit cu totii de-a lungul timpului vor face parte 1.400 de astfel de extensii.

Pe 23 octombrie 2013, au fost atribuite primele astfel de extensii nou create. Asta inseamna ca in scurt timp, ele vor fi disponibile publicului pentru inregistrari de domenii web.
ICANN sustine ca scopul acestei expansiuni fara precedent a extensiilor de domeniu este cresterea competitivitati si a inovatiei si largirea posibilitatii alegerii atunci cand vine vorba de spatiul de internet, furnizand mai multor companii, organizatii, asociatii, comunitati si/sau branduri noi metode de a comunica cu publicul carora se adreseaza.

Cum spatiul de pe .com este deja foarte greu de gasit (noi denumiri de domeniu), se intentioneaza ca prin noile extensii sa se creeze spatiu aditional pentru alti jucatori pe piata care doresc sa-si faca simtita prezenta online.

Deoarece aproape toate combinatiile de doua sau de trei litere sunt deja inregistrate pe extensia .com, va fi o batalie adevarata pe noile extensii, cu atat mai mult cu cat acestea sunt de genul .music, .coffee, .shops etc adica specializate. Noile posibilitati vor atrage nu numai clienti noi dar si pe cei care au deja inregistrate site-uri si care au marci inregistrate si vor sa si le protejeze si pe aceste extensii noi.

Cateva exemple de extensii care au fost deja aprobate si care urmeaza sa devina disponibile publicului larg sunt:
.equipment .kitchen .diamonds .bike .shoes .technology .enterprises .gallery .education .graphics .ceo .ventures
La 21 ianuarie 2014 erau aprobate 100 de astfel de extensii, lista urmand a largi considerabil in urmatorii ani.
Lista extensiilor aprobate poate fi consultata aici: http://newgtlds.icann.org/en/program-status/delegated-strings

Pe masura ce acestea apar, multi titulari de marci vor cauta sa impiedice inregistrarea de catre terti a unor nume de domeniu identice sau similare cu marcilor lor in noul spatiu al gTLD, fara consimtamatul sau cunostinta acestora. In lumina acestor schimbari rapide, este necesar ca titularii de marci sa se informeze cu privire la mijloacele de protectie a drepturilor decurgand din marcile lor.

Ce inseamna toate acestea pentru proprietarii de marci?

In ultimul an au avut loc numeroase dezbateri juridice pe fondul aparitiei acestor noi extensii cu privire la existenta posibilitatii de incalcare a drepturilor la marca de catre terte persoane care actioneaza fara intarziere si fara ezitare cautand sa-si inregistreze un domeniu similar sau identic cu o marca deja inregistrata de o alta persoana.

Acest lucru se numeste „cybersquatting” si odata ce a avut loc un astfel de fenomen, proprietarii de marci trebuie sa stie ca au remedii juridice si trebuie sa se adreseze unui avocat specializat in proprietate industriala. https://www.magooadvisor.ro/servicii-oferite/anulare-domeniu-transfer-site

ICANN a stabilit unele mecanisme pentru a veni in ajutorul proprietarilor de marci si pentru a-i proteja. De aceea au creat „Trademark Clearinghouse” (TMCH), un mijloc prin care titularii de marca isi pot rezerva domeniul inainte ca noua extensie sa fie facuta publica si deci disponibila tuturor

Titularii care isi inregistreaza marcile cu TMCH se pot folosi de prioritatea creata, avand la dispozitie un termen in care isi pot inregistra numele de domeniu pana la deschiderea oficiala a inregistrarilor. In plus, TMCH notifica automat titularul de marca de orice incercari ale tertilor de a-si inregistra domenii identice cu marca lor, atentionandu-l astfel pe titular sa ia masurile necesare.

Foarte important! Mecanismul TMCH este disponibil doar celor care au deja inregistrata o marca. De asemenea, TMCH nu poate opri tertii sa-si inregistreze astfel de domenii pe numele lor ci doar atentioneaza titularul ca s-a facut o astfel de actiune. Acest mecanism a fost creat special pentru a lupta impotriva fenomenului de cybersquatting. Daca nu ai inca o marca inregistrata la nivel national, comunitar sau international, acceseazahttps://www.magooadvisor.ro/inregistrare-marci si afla mai multe informatii.

Costurile pentru care puteti beneficia de protectia TMCH pentru un an de zile sunt de 150$, pentru trei ani de zile de 435$, iar pentru cinci ani de zile de $725. Aceste costuri nu includ taxele de inregistrare a domeniului cerute de registrar-ul ales de dvs. atunci cand veti decide sa faceti o astfel de inregistrare in timpul „perioadei de prioritate” acordate de TMCH.

Cea mai mare revolutie a internetului este in desfasurare! Asigura-te ca ti-ai protejat marcile.

Sursa foto: www.francineward.com

Social