Clasificarea NISA – Marci
Clasificarea internationala a produselor si serviciilor, in vederea inregistrarii marcilor (Clasificarea de la Nisa sau Clase Nisa)
LISTA claselor poate fi vizualizata aici.
Versiunea actuala a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019 (editia a 11-a a Clasificarii de la Nisa).
“Clasificarea de la Nisa” este o clasificare internationala a produselor si serviciilor aplicate pentru inregistrarea marcilor, stabilita prin acordul multilateral, international incheiat in cadrul unei conferinte diplomatice ce a avut loc la Nisa la 15 iunie 1957: “Aranjamentul de la Nisa privind clasificarea internationala a produselor si serviciilor in vederea inregistrarii marcilor”.
Aranjamentul de la Nisa a intrat in vigoare la 8 aprilie 1961, fiind revizuit la Stockholm la 14 iulie 1967, la Geneva la 13 mai 1977 si modificat la 28 septembrie 1979.
Clasificarea de la Nisa consta intr-o lista de clase impreuna cu notele explicative si o lista alfabetica de bunuri si servicii. Exista 34 de clase de produse si 11 clase de servicii. Titlurile claselor descriu, in termeni foarte generali, natura produselor sau a serviciilor continute in fiecare clasa. Notele explicative de o anumita categorie descriu in mod detaliat tipurile de produse sau servicii incluse in aceasta clasa. Nivelul cel mai detaliat al clasificarii este lista alfabetica, care contine in jur de 10.000 de indicatii de bunuri si 1.000 de indicatii de servicii.
Este obligatoriu ca la depunerea cererii de inregistrare de marca clasificarea sa se faca riguros pentru a evita eventuale neplaceri si conflicte cu alti titulari de marci similare sau identice. De multe ori, incadrarea intr-o anumita clasa de servicii si produse se poate face eronat, intrucat acelasi produs (de ex. adezivi, seminte, aur) se poate regasi in mai multe clase (in functie de specificitatea/destinatia sau caracteristicile produsului) iar titularul marcii poate solicita protectie pentru o clasa gresita, care de fapt sa nu il protejeze. Exista si situatii in care este indicata alegerea unor produse/ servicii specifice (limitate) pentru a evita litigii impotriva dvs., prin care se solicita decaderea din dreptul la marca, pentru neutilizarea acesteia pentru un anumt serviciu/produs. O importanta sarcina a consilierului in proprietate industriala consta atat in identificarea exacta a nevoilor clientului, a obiectului concret de activitate, a specificitatii produselor/serviciilor cat si a posibilitatii extinderii afacerii sale in domenii conexe, in urmatorii 5 ani, de exemplu.
Utilizarea Clasificarii de la Nisa de catre birourile de marca competente are avantajul de depunere a cererilor de inregistrare de marca, cu referire la un sistem unic de clasificare. Elaborarea de aplicatii este astfel mult simplificata. Astfel, bunurile si serviciile pentru care o marca este aplicabila vor fi clasificate in acelasi fel in toate tarile care au adoptat clasificarea.
La sfarsitul anului 2019, 88 de state erau parte la Aranjamentul de la Nisa. Lista partilor contractante se actualizeaza periodic.
In jur de 150 de birouri din lume aplica Clasificarea de la Nisa. Acest numar include tarile membre precum si tarile terte. In plus, patru organizatii regionale, si anume Organizatia Africana a Proprietatii Intelectuale (OAPI), Organizatia Africana Regionala a Proprietatii Intelectuale (ARIPO), Organizatia Benelux de Proprietate Intelectuala (BOIP) si Oficiul Uniunii Europene (EUIPO) utilizeaza Clasificarea de la Nisa. Biroul International al OMPI aplica, de asemenea Clasificarea de la Nisa, in cadrul Sistemului de la Madrid pentru inregistrarea internationala a marcilor.
Versiunea actuala a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2020 (editia a 11-a a Clasificarii de la Nisa).
In scopul de a mentine Clasificarea de la Nisa actualizata in functie de realitatile sociale si economice, aceasta este continuu actualizata, fiecare stat membru putand face propuneri de inserare a unor noi termeni (de ex. sarmale, cozonac, tuica etc) ). O noua editie este publicata la fiecare cinci ani si, incepand cu 2013, o noua versiune a fiecarei editii este publicata anual. Revizuirea se efectueaza de catre Comisia de experti, creata in temeiul Aranjamentul de la Nisa. Toate statele parti la aranjament sunt membri ai Comitetului de experti. Prima “ciorna” a listei alfabetice a aparut in anul 1935.
Versiunile se publica si intra in vigoare anual. Fiecare noua versiune de clasificare cuprinde toate modificarile adoptate de catre Comisia de experti de la adoptarea versiunii anterioare. “Modificarile” constau in adaugarea de noi produse si servicii si stergerea anumitor bunuri si servicii din lista alfabetica si modificarea textul indicatiilor de bunuri si servicii, titlurile de clasa si notele explicative.
Editiile se publica si intra in vigoare, de obicei, la fiecare cinci ani. Fiecare noua editie a Clasificarii include toate modificarile si completarile (amendamentele) adoptate anual de catre comitetul de experti pe parcursul intregii perioade de revizuire la cinci ani. “Amendamentele” inseamna orice transfer de bunuri sau servicii de la o clasa la alta sau constituirea unei noi clase.