Notiuni generale

Ce este proprietatea intelectuala?

Proprietatea intelectuala este dreptul pe care cineva il are asupra creatiei sale unice. Include dreptul de autor, brevete, marci, desene si modele industriale si poate consta in:

 • ceva inventat, cum ar fi un produs nou
 • un design/model de produs
 • un brand/logo
 • o opera scrisa, ca si continutul unei carti sau al unei pagini web/blog
 • opere artistice cum ar fi cele fotografice, ilustratiile,
 • inregistrari video sau compozitii muzicale
 • programe de calculatoare etc

Nu se pot proteja ideile ci doar ceea ce rezulta in urma punerii lor in aplicare/realizarii lor.

De exemplu, nu se poate proteja ideea temei unei carti. Dar daca o scrieti, puteti proteja insiruirea de cuvinte/formatul per ansamblu.

Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale defineste proprietatea intelectuala ca fiind acele creatii ale mintii constand in: inventii, opere literare si artistice, simboluri, nume, imagini si desene utilizate in comert. P.I. include dar nu este limitata la inventiii (produse si procese), desene si modele industriale,  indicatii geografice de indicare a provenientei bunurilor, opere artistice si literare cum ar fi carti, filme, muzica, modele arhitecturale si pagini web.

 

O marca poate consta intr-un nume, o combinatie de nume, sunet, simbol, desen, aplicate unor produse si/sau servicii.  Deseori, o marca devine brand si indica valoarea companiei prin reputatia creata. Protectia initiala a unei marci dureaza 10 ani si se poate reinnoi cu aceeasi perioada, de nenumarate ori. Daca o companie creeaza un simbol/slogan/nume/logo pe care doreste sa il foloseasca in exclusivitate, dupa inregistrare, ii poate atasa simbolul R intr-un cerc. Acest lucru atentioneza imediat ca exista un titular al acelei marci, reducand sansele folosirii neautorizate a acelui semn.

 

Dreptul de autor. Legislatia drepturilor de autor protejeaza operele artistice si literare atata timp cat sunt fixate pe orice suport tangibil – romane, poezii, cantece sau filme.  Dreptul de autor protejeaza expresia unei idei, nu ideea in sine. Titularul dreptului de autor al unei opere are dreptul sa o reproduca,  sa faca opere derivate din opera originala (cum ar fi un film bazat pe o carte) sau sa vanda, sa ofere spre comunicare publicului sau sa afiseze public opera. Pentru a avea drept de autor, nu este necesara operatiunea de inregistrare, dar pentru a putea avea sanse de castig intr-un proces de incalcare a dreptului de autor, conditia esentiala este inregistrarea prealabila.

Dreptul de autor este valabil pe toata durata vietii autorului si inca 70 de ani.

Protejeaza-ti proprietatea intelectuala

Protectia proprietatii intelectuale implica:

-stoparea altor persoane de a folosi creatia ta fara sa aiba consimtamantul tau

-remuneratie pentru ca alte persoane sa aiba dreptul de a folosi creatia ta

Proprietatea intelectuala in Romania

In Romania, drepturile de proprietate intelectuala sunt protejate in principal de doua mari institutii: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, OSIM si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, ORDA. OSIM protejeaza drepturile din sfera proprietatii industriale in conformitate cu legislatia nationala si cu tratatele internationale.  Sfera de competenta a sa include: -inregistrarea si examinarea cererilor din domeniul proprietatii industriale; -emiterea certificatelor de protectie care garanteaza titularilor un drept exclusiv in Romania asupra unei creatii; -sa instruiasca, certifice si sa autorizeze consilierii de proprietate industriala. Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala din Romania, CNCPIR  este o organizatie profesionala, non-guvernamentala a carei misiuni este sa reglementeze activitatea consilierilor in proprietate industriala. Magoo – Intellectual Property Advisor este membru autorizat al CNCPIR.

ORDA drepturile de proprietate intelectuala in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe acestuia.

Disputele comerciale referitoare la proprietatea intelectuala pot fi solutionate pe cale amiabila la Centrul de Mediere a Diferendelor Comercialedin cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Proprietatea intelectuala din Romania, vazuta la nivel international

Romania a aderat la numeroase acorduri si tratate referitoare la proprietatea intelectuala. Romania este membru fondator al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) si este intr-o permanenta cooperare cu aceasta. Pentru a imbunatati procesul de combatere a contrafacerii si a pirateriei, au fost intocmite protocoale de cooperare  intre varii institutii nationale, cum ar fi cele dintre OSIM, ORDA si Autoritatea Nationala a Vamilor.

Inregistrare Marci

Inregistrarea unei marci previne ca alte  persoanesa sa foloseasca identitatea creata de o companie pentru a desemna propriile produse sau servicii in detrimentul primeia. Inregistrarea protejeaza brandul si previne posibile riscuri de confuzie cu alte afaceri. Magoo va poate asigura asistenta pentru inregistrarea in oricare tara a unei marci prin urmatorii trei pasi:

 • Cercetare documentara (verificare prealabila) de marca, Raportul de cercetare de marca in care avocatii fac o analiza asupra rezultatelor gasite si evalueaza sansele inregistrarii semnului ales de dvs. ca marca. Acest raport este optional dar puternic recomandat.
 • Cererea de inregistrare de marca: Avocatii in proprietate intelectuala redacteaza, depun si urmaresc stadiul cererii pana la solutionarea ei.
 • Certificatul de inregistrare de marca: Odata obtinuta decizia de admitere a inregistrarii marcii, avocatii nostri vor urmari publicarea in BOPI a marcii, eventualele contestatii formulate si vor elibera certificatul de protectie.

Se poate inregistra orice semn ca marca?

Nu se pot inregistra ca marci semnele care:

 • descriu bunurile sau serviciile oferite sau caracteristici ale acestora, cum ar fi cele care arata calitatea, cantitatea, scopul, valoarea sau originea geografica pentru motivul ca nimeni nu poate pretinde un drept exclusiv asupra unor notiuni pe care ar trebui sa le putem folosi cu totii.
 • au devenit uzuale in aria de comert respectiva;
 • sunt lipsite total de distinctivitate;
 • sunt forme tridimensionale tipice pentru acel tip de produs
 • sunt emble protejate international
 • sunt impotriva bunelor moravuri
 • sunt ilicite, de ex. promoveaza droguri ilicite
 • induc publicul in eroare cu privire la calitatea produsului, cantitatea sau originea geografica.

Ce este un brand?

Un brand este “promisiunea unei experiente”. Brandul ofera consumatorilor anumite asteptari ale calitatilor produsului sau serviciului pe care il vor primi. Drepturile de proprietate intelectuala asigura protectia legala pentru cateva dintre multele aspecte ale unui brand.

Ce se intelege prin incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala?

Daca folositi materiale ce fac obiectul dreptului de proprietate intelectuala apartinand unei alte persoane, fara consimtamantul acesteia, ii incalcati aceste drepturi si titularul ar putea recurge la actiuni legale impotriva dumneavoastra. In materia drepturilor de autor, exista cateva exceptii care permit utilizarea operelor in mod limitat, fara a fi nevoie de acordul autorului. Desigur, exceptiile sunt limitativ prevazute si de stricta interpretare.

Incalcarea dreptului de autor consta in reproducerea, modificarea, utilizarea, vanzarea, inchirierea, comunicarea catre public a unei opere fara consimtamantul autorului.  Incalcarea dreptului la marca consta in  folosirea unui semn identic sau similar cu o marca inregistrata, fara permisiunea titularului.

Managementul drepturilor de proprietate intelectuala

Daca o companie dobandeste in timp mai multe drepturi de proprietate intelectuala, trebuie sa invete sa le gestioneze, pentru a le fructifica. Drepturile acestea dau valoare companiei, ele find active incorporale, care pot fi evaluate. Tocmai de aceea trebuie sa existe o evidenta clara, in special pentru marci, cel putin pentru a evita decaderea lor (pentru ne-reinnoire). Managementul termenului de expirare al marcilor este de o importanta fundamentala, in special pentru portofoliul unor marci internationale. Acest proces poate fi extrem de complex si poate lua ceva timp, cu atat mai mult cu cate este vorba de jurisdictii indepartate. Magoo rezolva in mod eficient reinnoirile de marca, procesandu-le din timp prin intermediul unui consilier de proprietate intelectuala. Consilierul notifica din timp clientul cu privire la termenul de expirare al fiecarei marci si il informeaza de taxele ce trebuie platite. Magoo poate asigura servicii de management a marcilor indiferent in ce tara sunt inregistrate acestea, cu privire la toate aspectele – nume, adresa  titular/mandatar, termene etc.

Garantii. Executari silite. Aport la capitalul social

O marca poate constitui garantie si poate fi inscrisa in Arhiva Reala a Garantiilor Mobiliare.

De asemenea, o marca se poate executa silit si se poate vinde la licitatie.

O marca poate fi adusa ca aport la capitalul social al unei societati.

Social