Transfer/Cesiune marca

Cum se poate transfera o marca?

  • contract de cesiune (vanzare)
  • contract de cesiune (vanzare) al intregului fond de comert al unei societati
  • testament/ succesiune legala
  • donatie
  • executare silita
  • aducere ca aport la capitalul social al unei societati/ constituire patrimoniu de afectatiune
  • dizolvare a unei societati, urmata de lichidare si radiere
  • reorganizarea unei persoane juridice (divizare, fuziune, absorbtie)
  • partaj voluntar sau judiciar

Ce se poate transfera?

Se pot face acte de transfer doar pentru marci care sunt in prealabil inregistrate la OSIM si se afla in perioada de protectie (initiala sau reinnoita). Semnele neinregistrate, desi folosite cu valoare de marca, precum si marcile expirate nu pot face obiectul unei instrainari.

  • toate sau doar anumite drepturi la marca
  • toate sau doar anumite produse/servicii pentru care s-a obtinut protectia marcii
  • intreg dreptul de folosinta asupra marcii sau o cota parte din acesta (de ex. 1/2, situatie in care marca va avea doi titulari). In aceasta situatie, recomandam intocmirea unui acord de utilizare a marcii, pentru a evita conflicte ulterioare intre titulari (ex: conditiile in care marca se poate utiliza de catre fiecare sau conditiile de licentiere catre terti). Cele mai multe conflicte apar ca urmare a inexistentei unor astfel de acorduri bine intocmite.

Ce este contractul de cesiune ?

Contractul de cesiune a drepturilor asupra marcii este conventia prin care titularul unei marci (inregistrate) transfera toate drepturile sale asupra marcii unei alte persoane, contra unui pret. Cesiunea de marca este de fapt o veritabila vanzare, prin care se transmite insusi dreptul asupra marcii.

Transferul marcilor se poate face si cu titlu gratuit (prin donatie sau testament).

Un contract de transfer trebuie sa respecte legislatia interna si dupa caz, internationala (daca este vorba de o marca inregistrata international). In functie de tipul contractului (testament, cesiune, donatie, act constitutiv) trebuie avute in vedere normele in vigoare din toate cele trei ramuri de drept: civil, comercial si proprietate intelectuala.

Totodata trebuie avute in vedere si anumite aspecte esentiale legate de partea de business a transferului. Pentru toate acestea, Magoo va consiliaza si va intocmeste contractul adecvat, pe de o parte pentru a va asigura ca primiti pretul cesiunii iar pe de alta parte, pentru a va asigura ca sunteti protejat, spre exemplu in caz de anulare a marcii (care are efect retroactiv si va anuleaza si cesiunea intocmita ulterior).

Alte situatii conflictuale care pot aparea:

-folosirea marcii de catre cedent chiar si dupa efectuarea transferului

-instrainarea unei marci cu “vicii ascunse”

-dubla instrainare a marcii

-atragerea raspunderii cumparatorului fata de terti pentru utilizarea anterioara a marcii de catre vanzator

Magoo va depune diligentele maxime pentru a verifica toate aspectele vazute si nevazute cu privire la marca ce urmeaza a fi instrainata, tocmai pentru a se evita neplaceri ulterioare.

Scopul cesiunii de marca ?

Cesiunea de marca facuta unei societati poate avea ca scop:

  • incasarea pretului
  • cooptarea ca asociat/actionar in schimbul aducerii marcii ca aport la capitalul social al societatii

Ce cumparati ?

Daca va ganditi sa cumparati o marca, va felicitam pentru investitia in drepturile de proprietate industriala dar in acelasi timp, va atentionam ca va puteti pierde banii din cauza unor “vicii ascunse” ale acesteia, pentru care in cel mai bun caz s-a prevazut in contract o raspundere, dar prea slaba ca sa acopere prejudiciile create in timp. Contractul de transfer al unei marci este la fel de complex precum cel de vanzare al unei locuinte, poate chiar mai complex, deoarece drepturile asupra ei se pot pierde prin mult mai multe feluri.

Consilierii nostri va vor sfatui cu privire la demersurile care trebuie facute pentru ca dvs. sa fiti in cunostinta de cauza asupra situatiei reale a marcii, atunci cand platiti pretul contractului.

Este important de retinut ca daca optati pentru intocmirea contractului direct la notariat, nu sunteti la adapost de clauze care va pot fi defavorabile, intrucat un notar va urmari doar sa nu existe clauze contrare ordinii publice, nefacand nicio analiza pe fond a contractului in sine.

 

Formalitati de publicitate

Pentru a fi opozabila tertilor, cesiunea se inscrie in Registrul National al Marcilor si se publica in Buletinul Oficial al Proprietatii Industriale (BOPI). De obicei, formalitatile, precum si costurile acestei proceduri sunt in sarcina cesionarului (celui care cumpara).

 

Proceduri si Costuri:

Magoo va pune la dispozitie doua tipuri de sevicii:

-inregistarea la OSIM a contractului de cesiune pe care il prezinta partile (procedura strict administrativa, fara analiza si fara discutii pe contract)

-asistarea la cerere fie a cesionarului, fie a cedentului, fie negocierea contractului in functie de cerintele ambelor parti, atat prin conceperea contractului cu clauze personalizate, adecvate situatiei de transfer, cat si prin inregistrarea acestuia la OSIM. Spre deosebire de prima procedura, aceasta are caracter preponderent de analiza legala.

 

 Acte necesare:

-contractul prin care se face instrainarea marcii (un exemplar in original)

-actele de identitate ale partilor contractante persoane fizice sau dupa caz, certificatele de inmatriculare /documentele de autorizare pentru persoanele juridice (in copie)

-certificatul de inregistrare a marcii cu toate anexele sale, daca exista (in copie)

Social