winner designs 2016

Giorgetto Giugiaro, castigator EuropaDesign – Lifetime Achivement Award 2016

Giorgetto Giugiaro, cofondator al Italdesign din 1968, a primit premiul EuropaDesign 2016 Lifetime Achievement Award),  pentru aportul sau exceptional in lumea designului.

Italdesign a fost conceputa ca o entitate care avea sa inoveze industria auto din intreaga lume, incepand de la design si continuand cu gasirea de solutii tehnice noi, constructia de prototipuri si testarea acestora.

In cei 45 de ani de cariera, Giugiaro a conceput 200 de modele de masini, care au rezultat in productia a peste 60 de milioane de masini. De asemenea, el a fost un vizionar, experimentand concepte noi si anticipand astfel evolutia vehiculelor, in general. Conceptele sale au fost o sursa de inspiratie pentru alte persoane care au adus imbunatatiri de success: forme aerodinamice care sa reduca consumul de carburant, SUV-uri de clasa compacta,  masini de oras si vehicule hibride.

Portofoliul lui Giugiaro

Printre succesele sale se numara si designul masinilor Volkswagen din anii 1970, incluzand modelele Golf, Passat si Scirocco.  Audi ’80,  Seat Ibiza, Toledo si Malaga sunt de asemenea creatiile sale. Giugiaro este autorul a numeroase modele ale grupului Fiat. Lancia Delta, Fiat Panda, Uno, Grande Punto, Fiat Sedici sunt unele dintre acestea.

Din 1974 Giugiaro a trecut de la designul de vehicule (tramvaie, trenuri, metrouri etc) la designul altor produse, sub numele de Giugiaro Design. Acesta a devenit un brand in sine. Firma a avut contracte cu societati internationale cu prestigiu  ( Nikon, Sony, Seiko, Apple, Siemens, Ferrero, L’Oreal, Swatch etc).  Giugiaro Design a creat in general modele pentru bunuri de larg consum din mai multe sectoare industriale. Cu toate acestea, el a fost si creatorul unor lucrari de peisagistica si de mobilare stradala.

Din 2010 Italdesign a devenit parte din grupul Volkswagen, lucrand astfel cu diferite branduri aflate sub umbrela VW.

In septembrie 2015 Giorgetto si fiul sau, Fabrizio Giugiaro au cedat toate drepturile lor din Italdesign.

Text tradus si adaptat de MagooAdvisor. Sursa: http://euipo.europa.eu

Social