domeniu web marca

Protectia juridica a domeniilor web si conflictul cu marcile (partea a II-a)

  1. Aparitia conflictelor dintre nume de domenii web si marci

 Potrivit statisticilor oferite de Netcraft, exista in jur de un miliard de site-uri web inregistrate, numarul acestora crescand vertiginos in fiecare zi. Multi titulari de marca nu isi inregistreaza la timp domeniile web si astfel se creeaza posibilitatea unor actiuni de “cybersquatting”, prin care terte persoane profita de eforturile titularului de marca de a o face cunoscuta si inregistreaza ei domenii web identice sau similare cu marca. Astfel de actiuni pot aparea si daca titularul marcii a fost diligent si si-a inregistrat deja unul sau mai multe domenii web, de exemplu prin folosirea unor greseli de tastat (omiterea unei litere din marca, adaugarea sau eliminarea semnului minus, alaturarea unui cuvant, dublarea unei consoane sau a unei vocale etc) sau chiar prin folosirea altui TLD ca de exemplu .com).

   3. Solutionarea disputelor cu privire la nume de domenii

Cel care este vatamat in drepturile sale, ca urmare a inregistrarii neautorizate a unui domeniu web si a folosirii sale de catre un tert intr-un mod care prejudiciaza titularul unei marci are la dispozitie mai multe metode pentru a solutiona conflictul: prin mediere (in acest caz partile singure trebuie sa ajunga la un consens, neexistand un for decizional), pe calea instantei judecatoresti competente (procedura mai lunga, cu judecatori) sau poate urma procedura speciala de arbitraj, care este o procedura alternativa de solutionare a disputelor de domenii web si care se desfasoara online, durand in medie 3 luni. Procedura este pornita prin depunerea reclamatiei/cererii la un furnizor de astfel de servicii. In acest din urma caz, cererea va fi solutionata de unul sau dupa caz, de trei experti in proprietate intelectuala.

Solutionarea alternativa a disputelor cu privire la nume de domenii

Cel are inregistreaza un domeniu web ale carui reguli de inregistrare includ o politica de solutionare alternativa a disputelor, nu se va putea impotrivi derularii unei astfel de proceduri, in cazul in care este chemat in aceasta procedura in calitate de parat. Cu alte cuvinte, decizia care se va da va fi obligatorie pentru titularul domeniului web. Solutia poate fi anularea/stergerea domeniului web („cancellation”) sau transferul acestuia pe numele reclamantului. Pe aceasta cale nu se pot obtine despagubiri, insa avantajul major este finalizarea in termen de cateva luni a procedurii, costurile mai mici decat in cazul altei proceduri si lipsa dezbaterilor orale. Totusi, aceasta procedura administrativa nu inlatura posibilitatea ca partile (oricare dintre ele) sa apeleze la instanta de judecata competenta inainte de initierea unei astfel de proceduri sau dupa solutionarea acesteia. Bineinteles, decizia unei instante va prevala deciziei administrative.

Disputele privind domeniile web se solutioneaza conform unor reguli prestabilite de catre fiecare Registry in parte. ICANN a adoptat o Politica Uniforma de Rezolvare a Disputelor privind Numele de Domenii (UDRP) care se aplica in prezent tuturor extensiilor gTLD precum .com, .net, .org etc, tuturor noilor extensii aparute numite „new gTLD”, precum si in cazul a 71 de extensii nationale, printre care si .ro. Conform acestor reguli, un reclamant trebuie sa depuna cererea la unul dintre furnizorii de servicii din lista urmatoare:http://www.icann.org/en/dndr/udrp/approved-providers.htm.

De exemplu, regulile afisate pe site-ul ROTLD.ro prevad ca, in cazul in care o rezolvare mutuala nu este posibila, reclamatia constituie subiect pentru Politica Uniforma de Rezolvare a Disputelor privind Numele de Domenii aprobata de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).”

Un alt .tld (top level domain name), .eu, al carui Registrar este EURid are reguli proprii, adoptate prin Regulamentul CE 874/2004 cu modificarile ulterioare, reguli care insa sunt foarte similare cu cele ale UDRP, insa organizatia abilitata sa solutioneze disputele privind numele de domenii pe cale alternativa este doar Curtea de Arbitraj din Cehia.

Alte ccTLD (country-code top level domain names), cum ar fi .bg (Bulgaria), au propriile reguli si proceduri de solutionare interna a disputelor privind domeniile web, neexistand un furnizor independent si impartial pentru astfel de servicii.

Pentru a verifica care sunt furnizorii agreati pentru solutionarea alternativa a disputelor pentru fiecare domeniu in parte, trebuie sa cunoasteti intai Registry-ul care gestioneaza acea extensie. Verificati apoi Contractul / Regulile de inregistrare furnizat/e pe site-ul Registry-ului (cautati sectiunea Dispute Resolution/Rezolvara disputelor). Acordul de inregistrare al firmei partenere prin intermediul careia ati inregistrat domeniul web (Registrar) poate contine si el astfel de informatii si/sau linkuri utile.

 

                   <– Inapoi la partea I                                                                       Continuare partea a III-a –>

Acest articol are menirea de a oferi un ghid general asupra problematicii numelor de domenii in relatia cu marcile, neinlocuind necesitatea unei consultante juridice pentru cazuri cu circumstante specifice.

Articol redactat la data de 25.05.2015 de catre Magori Laura-Valentina, avocat si titular al Magoo – Intellectual Property Advisor, fiind protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Preluarea continutului acestui articol integral sau partial, prin copierea, publicarea sau comunicarea catre public in orice forma este permisa, cu conditia citarii si indicarii autorului si a sursei www.MagooAdvisor.ro.

Social